MENELE.net
zostań rasowym żulem :P

Uwagi i błędy - Opis mojej ekipy

MiStRzEk - 2008-08-04, 08:52
Temat postu: Opis mojej ekipy
Na początku(jak robiłem ekipe) miałem taki opis:
>>>Jeśli jesteś przeciw rządami PGr-u na menlach, dołacz do ekipy "antyPGr"

Zabrali Ci broń?? Nie chcą powiedzieć jakie są itemy na 25 lvl?? Dołącz do nas a sami nabijemy 26 lvl przed nimi(przynajmniej spurubujemy:P)

Zapraszam graczy od 8 lvl

a teraz jak chcÄ™ zmienic opis to robi sie taki:
>>>Jeśli jesteś przeciw rządami PGr-u na menlach, dołacz do ekipy \\\\\\\"antyPGr\\\\\\\"

Czyli znika cały dół opisu i robią sie ukośniki przy słowie "antyPGr" :-/

Czy to jest jakis błąd??

ADMIN - 2008-08-04, 09:57

Jeżeli chodzi o ukosniki to jest to kwestia sposobu przechowywania danych w bazie i przed " [czudzysłowem] zawsze się pojawiają

Co do znikania, hmm nie powinno, ale to też mozę być ta sama przyczyna co wyżej.

gumxlvpl - 2008-08-15, 11:22

Spokojnie - da się zmienić... Wygląda mi na to, że o jeden raz za dużo robisz konwersję z dodawaniem backslashy... Ale jest to oczywiście opinia bez zaglądania w kod. Jak chcesz - podeślij mi na PW odpowiedni fragment :)
ADMIN - 2008-08-15, 13:30

konwersja jest tylko jeden raz, ale jak się klika odśwież lub zmień klika razy to się robią takie niespodzianki :)
MiStRzEk - 2008-08-15, 14:19

dobra już nie zakładam ekipy:P
I Adminie zmień szefa ekipy "antyPGr" bo Roger18 ma banana 8-) ;-)

gumxlvpl - 2008-08-22, 08:15

ADMIN napisa³/a:
konwersja jest tylko jeden raz, ale jak się klika odśwież lub zmień klika razy to się robią takie niespodzianki :)

Chyba jeden raz za dużo. Albo i dwa razy, bo w okienko edytora trafia kod już dwukrotnie przemaglowany.

Konkretnie - jak napiszę \ to chyba jest zapisywane w bazie jako \\. Później jak trafia do edytora to znowu każdy \ jest zamieniany na \\ i widzę już cztery - \\\\. Co prawda działanie nie jest do końca przewidywalne - wielokrotna próba wpisania apostrofu w opisie skończyła się kilkukrotnie zamianą go na \' a w pozostałych wypadkach - na \\\'. Jednak za każdym razem w bazie chyba był sam apostrof, bo nie wyświetlał bachslashy na stronie...

Być może problem zwie się Magic Quotes? Jeśli tak - na stronie z opisem mysql_real_escape_string jest przykład jak to obejść...

gilardinho - 2008-08-22, 11:00

ja raz też miałem taki przypadek w swoim opisie to tylko usunąłem wszystkie "////" i jest ok:) spróbuj tez tak zrobić może juz potem nie będzie ci sie to pojawiać :)
ADMIN - 2008-09-01, 12:50

poprawione [już jakiś czas temu] zamykam ;)